Connect with us

Şırdan Nedir? Hayvanın Neresi, Nasıl Yenir?

"Şırdan Nedir? Hayvanın Neresi, Nasıl Yenir?"

Şırdan Nedir? Hayvanın Neresi, Nasıl Yenir?

Şırdan: Adana Mutfağının Özgün Dolması

Şırdan, bir kez tadılıp lezzeti sevildiğinde asla unutulamayacak bir yiyecektir. Hayvanın midesinin bir kısmından hazırlanan bu yiyecek mumbar ile de karıştırılabilir, tatları benzese de ikisi farklıdır. Sakatat yemeklerinin sık tüketildiği Adana’nın meşhur tatları arasında olan şırdanın esas ismi şırdan dolmasıdır; çünkü bu yiyecek aslında dolma gibi içi doldurularak hazırlanmaktadır. Şırdan genelde seyyar satıcılarda bulunur ve elde yenir ama restoranlarda da servis edilmektedir ve sadece tadıyla değil şırdan faydaları ile de ünlüdür. İçinde A vitamini, B12 vitamini, D vitamini ve çeşitli mineraller bulunduran şırdanın bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve hastalıklara karşı vücudu koruduğu söylenmektedir.

Şırdan Nedir?

Şırdan daha çok koyun ve inek gibi hayvanların midelerinin bir bölümünün içinin baharatlı pirinç karışımıyla doldurulmasıyla yapılır. Sonrasında ise haşlama işleminden geçirilir. Şırdan ne demek sorusuna verilecek şık yanıtlardan birisi de ana vatanı Adana olan lezzetli bir yiyecektir olabilir. Gerçekten de şırdanı en leziz şekilde Adana’da yiyebilirsiniz ama farklı şehirlerde de şırdancılar bulunmaktadır. Şırdan dolması Adana’da o kadar çok revaçtadır ki bu bölgede yetişen koyunlardan şırdan ihtiyacı karşılanamadığı için zaman zaman farklı şehirlerle ticari alışveriş yapılmaktadır. Mevsim fark etmeksizin Adana’da şırdan yiyebilir hatta soğuk havalarda bile dışarıda seyyar şırdancılar bulabilirsiniz.

Şırdan Hayvanın Neresinden Yapılır?

Şırdan hayvanın neresi tam olarak söylemek gerekirse geviş getirenler grubundaki hayvanların midelerinin 4. kısmıdır diyebiliriz. Bu bölüm midenin bağırsaklardan önceki son bölümüdür. Mumbar ile tatları benzeyen şırdan iki lezzetli sakatat türüdür. Şırdan mumbar farkı hayvanın birbirine yakın ama farklı bölümleri olmasıdır. Şırdan midenin bağırsağa yakın son bölümü iken mumbar bağırsağın kendisidir.

Şırdan Nasıl Yenir?

Şırdan genelde iki türlü servis edilme şekli vardır ve bu yenildiği yere göre değişmektedir. Şırdan fiyatı ise ister restoran olsun ister seyyar satıcı kaliteye ve talebe göre değişkenlik göstermektedir. Çoğu kişi bu yiyeceğin en leziz olduğu yerlerin sokakta arabada satış yapanlar olduğunu söyler. Adana’da seyyar satıcıları bol bol bulabilirsiniz. Genelde kese kağıdı türünde bir kağıda sarılı şekilde şırdanı elde yersiniz. Bazı yerlerde küçük tabureler ve oturma yerleri de olabilmektedir. İkinci seçenek ise şırdanı restoranda yemektir. Restoranlarda şırdan tabakta servis edilir ve çatal bıçakla yiyebilirsiniz ama eğer restoran çok doluysa ve yine de o mekanda şırdan yemek istiyorsanız elde yemek için de porsiyon hazırlatabilirsiniz.